ЗА БЕЛГРАД

Веће долго време како административен, работен, но и туристички центар Белград е најфреквентна угостителско-туристичка точка во Србија и Црна Гора.

Двомилионски град, који лежи на течението на две реки, со својата уникатна положба го прав атрактивна туристичка дестинација. Значајни работни и културни содржини на градот кој што се лоцирани во самиот центар, ће ја збогати сликата за градор која вечно ће ја паметите.

Предност за одмор во нашиот хотел, е близината на сите атрактивни локации, зато што се одалачени пет минутии одење од објектот во кај што престојувате. Парламентот на Србија, градскиот Парламент, Привредна комора се само пет до десет минути одење од хотелот «Union»

Културното наследство на градот се прикажува во преку 50 белградски музеи. Најстариот и најбогат е НАРОДНИОТ МУЗЕЈ со драгоцени експонати и вредни збирки познати ниѕ целиот свет.Голема улога во институнализацијата на музиелошките вредности имал Кнезот Милош кој наложил да низ цела Србија се истражи и обележи споменичката историја, кои и ја сочинуваа првата збирка на музејот. Во почетокот делата се чувани во сефови, а покасно 1863 година, музејските експонати се преместени во зградата на Капетанот Мишино.

Во близина на музејот се наођа НАРОДНИОТ ТЕАТАР, најстариот и најголемиот во Белград во чиј состав се Драма, Опера и Балет. Како културна така има и археолошка вредност која што го разубавува строгиот центар - срцето на градот ТРГ РЕПУБЛИКА. Реконструирано е од 1986-1989 година со која што го има сегашното прекрасно издание.

Во составот на овие културно-историски знаменитости се вбројува и улицата КНЕЗ МИЛОШ со многу претставителни згради и кући изградени крајот на 70-тите години на ХIХ век. Денес тоа е дел од најсовремениот трговски центар на градот и слободна пешачка зона која ги поврзува Плоштадот со калемеградските тврдина.

Најголема и највредна туристичка атракција во градот е белградската тврдина-КАЛЕМЕГДАН изградена на гребенот на брегот од Сава и Дунав. Изградена е во периодот од I-XVIII век како комплекс од одбрамбен карактер, а денес е сво музеј на историјата на градот под отворено небо. Во близина се наођа и СОБОРНАТА ЦРКВА.

СОБОНА ЦРКВА е изградена на некогашната градба од XVI век на храмот Св. Архангел Михаил. За време на војната била запалена и опустошена, основата на старата црква е срушена 1836 година. Во јули месец 1837 година започнала изградбата на сегашната црква која е завршена 1845 година. Работена е по проект на мајстор Фридриха Адама Клерфелда.

Специфичниот амбиент на стариот Белград може најубаво да се почуствува во СКАДАРЛИЈИ, калдрмисана улица чии кафани кон крајот на минатиот и почетокот на овој век биле место на сите уметници и боеми. И денес тој стар дух преовладува во овоаа стара угостителска улица.

Она со кое што секој град се представува е зградата на парламентот. Погледот на СОЈУЗНАТА И РЕПУБЛИЧКА СКУПШТИНА од самиот хотел, остава незаборавен впечаток. Градбите кои го потполнуваат архиелошкиот амбиент на целината на Стариот град, а со тоа јако,отмено и достоинствено го претставуваат Белград.

Во составот на хотелската зграда се наођа и МУЗЕЈОТ НА ЈУГОСЛОВЕНСКАТА КИНОТЕКА основана 1952 година во која се прикажуваат класични отварања на домашни и странски филмови. Се состои од архива на југословенска кинотека, музеј на југословенската кинотека-кино, библиотека и заеднички служби.

Белград со својата убавина, како што ја имаат мал број градови низ светов создава желба за повторен престој....

Ѕошто да не Одберете Нас
Најдобри Цени

Добра Локација

Одлична Услуга

Пријатен Персонал

Високо Ниво на Хигиена


РЕЗЕРВАЦИЈА НА СОБИ

датум на пристигнување

датум на заминување

ПОНАТАМУРЕЗЕРВАЦИЈА НА СОБИAleksandar CompanyКОНТАКТ | ЦЕНОВНИК | КНИГА НА ВПЕЧАТИОЦИ
Hotel Serbia Hotel Belgrade Hotel Belgrade Centar Hotel
Hotels Serbia Hotels Belgrade Hotels Belgrade Centar Hotels
Отель в Сербии Отель в Белграде Отель в Центре Белграда
Гостиница в Сербии Гостиница в Белграде Сербия, Гостиница в Центре Белграда
Гостиницы в Сербии Гостиницы в Белграде Гостиницы в Центре Белграда Network Equipment Sadity How To Wear
Tops for women Women Dresses Bags For Women
Buy Lingerie Sling Marama Platnene Pelene
Plodni Dani Porodjaj Roditelj
Trudnoca Trudnoca.us Ovulacija
Aetrex Shoes Lend Nook eBook Pitanja i Odgovori